DRINK PO MĘSKU: VESPER MARTINI
Chyba każdy z nas, słysząc nazwisko: Hamingway myśli: „Mojito”, czy kojarzy Trumana Capote z klasyczną mieszanką wódki z sokiem pomarańczowym. Za upowszechnienie mody na trunek, o którym mowa w tym wpisie również odpowiedzialna jest postać. Tyle, że fikcyjna. A jest nią bohater kultowych filmów o słynnym agencie 007 – nikt inny jak sam James Bond
VESPER MARTINI
Słynna fraza Bonda: „wstrząśnięte, niemieszane” została nawet uhonorowana, przez Amerykański Instytut Filmowy, jako jeden z najlepszych cytatów filmowych ostatnich stu lat! Zanim agent Jej Królewskiej Mości przerzucił się w „Skyfall” na piwo w zielonej butelce – całymi latami degustował jeden z najsłynniejszych i najmocniejszych drinków w historii literatury i świata.
Angielski pisarz Ian Flaming, który wymyślił postać charyzmatycznego Bonda i przepis na Vesper Martini, opisał go dokładnie w części pt. „Casino Royale”: trzy miarki ginu, jedna miarka wódki, połowa miarki likieru Lillet. Było to jednak bardzo dawno, a producent likieru zmienił nań recepturę. Wobec tego, dziś nieco trudniej jest odtworzyć ten konkretny, wysublimowany, jedyny w swoim rodzaju smak drinka. Co nie znaczy, że nie można spróbować. Podobno wersja Lillet jest ulepszona, więc tym bardziej warto!
Ciekawostką jest to, iż zbadano różnice pomiędzy martini wstrząśniętym a zmieszanym. Okazało się, że w tym pierwszym dochodzi do dwukrotnie szybszego rozkładu wody utlenionej, co wpływa nie tylko na smak drinka, a jest również zdrowsze. Nie dziwi więc zasada przebiegłego i znającego się na wszystkim Jamesa Bonda by pić wstrząśnięte, niezmieszane.
Cocktail Vesper Martini jest wyrafinowany, mocny i mocno odprężający. Poleca się go także jako aperitif.
Receptura:
- 45 ml ginu Gordon’s
- 15 ml wódki
- 7,5 ml Lillet Blanc / można zastąpić wytrawnym wermutem
Jak przyrządzić:
Wszystkie wymienione wyżej składniki wlewamy do napełnionego lodem shakera. Dobrze wstrząsamy i oczywiście – nie mieszamy. Tak przygotowaną miksturę przelewamy do zmrożonego wcześniej kieliszka cocktailowego. Kieliszek dekorujemy spiralką z cytrynowej skórki, cytryną lub oliwkami.