Drink po męsku: Long Island Iced Tea
Jedyną cechą wspólną tego drinka z mrożoną herbatą jest jego bursztynowy kolor. Powstaje on w wyniku stworzenia specyficznej mieszanki alkoholi w równych proporcjach.
Niektórzy twierdzą, że cocktail powstał w USA, w czasach prohibicji, w lokalnej społeczności Long Island. Druga i bardziej prawdopodobna wersja mówi, że drinka, w 1972 roku, wymyślił Robert „Rosebud” Butt jako miks z użyciem likieru Triple Sec, prezentując go podczas konkursu barmańskiego. Butt pracował w tym czasie w Oak Beach na Long Island w Nowym Jorku.
Long Island Iced Tea szybko stał się modny i przeszedł do historii. Czy z dobrą sławą? Cóż. Kwestia dyskusyjna. To prawdziwy killer. Trzeba z nim uważać bo film szybko się urywa. Jest to mieszanka dla naprawdę mocnych zawodników!
- 8 kostek lodu
- 1 miarka wódki
- 1 miarka ginu
- 1 miarka białego rumu
- 1 miarka białej tequili
- 1/2 miarki likieru Triple Sec
- 1/2 miarki syropu Sour Mix (mieszanka soku z cytryny, soku z limonki, cukru i wody)
- Cola
- Cytryna do przybrania
Jak przyrządzić:
Do szklanki barmańskiej wkładamy dwie kostki lodu. Wlewamy alkohole i syrop. Mieszamy wszystko razem i przecedzamy taki miks do wysokiej szklanki. Następnie wrzucamy resztę lodu. Dopełniamy colą i dodajemy cząstkę cytryny.