Drink po męsku: MOJITO
Uważa się, że pierwowzorem Mojito był trunek popijany przez 16-wiecznego korsarza. Był on wówczas najsłynniejszym żeglarzem, a jego imieniem nazwano nawet cieśninę położoną między Ameryką Południową a Antarktydą. Mowa o Cieśninie Drake’a i o kapitanie Franciskie Drake’u, który jako drugi, po Magellanie, opłynął świat.
Drake pociągał przemycaną z Indii tafię – alkohol produkowany z trzciny cukrowej, z dodatkiem mięty i soku z cytryny. Początkowo podawano go chorym na szkorbut i dyzenterię, a dopiero potem zaczęto raczyć się trunkiem dla przyjemności. Na cześć kapitana nazwano tę specjalną miksturę El Draque i w ten sposób ognisty smok dotarł do Havany i w ostatecznym rozrachunku nad nią zapanował.
Popularność tego taniego trunku wśród piratów sprawiła, że w rejonie Morza Karaibskiego rozpoczęto masową produkcję destylowanego rumu, który podobno uzyskano w swej najlepszej postaci po raz pierwszy na Barbadosie. Kuba jednak nie pozostawała w tyle.
Od tej pory rum stał się jednym z najważniejszych dóbr handlowych obu Ameryk, narodziło się też Mojito, które jest dziś jednym z najpopularniejszych drinków świata!
Największą popularność Mojito osiągnęło na Kubie, gdzie produkowany jest jeden z najlepszych rumów. Na międzynarodową sławę drinka z pewnością wpływ mieli goście jednego z najsłynniejszych hawańskich barów, w którym serwowano cocktail – „La Bodeguita del Medio”. Spotykali się tam artyści, studenci, muzycy. Ten orzeźwiający cocktail o słodko-kwaśno-miętowym smaku ceniła sobie Bridget Bardot i Ernest Hemingway i to między innymi dzięki nim – sława Mojito rozprzestrzeniła się na cały świat!
Receptura:
- Limonka
- 2 łyżeczki rafinowanego cukru trzcinowego / 20 ml syropu cukrowego
- 6-8 listków mięty
- 60 ml białego rumu
- Kruszony lód
- Woda sodowa lub gazowana
Jak przyrządzić:
Limonkę kroimy na 8 części. 4-5 z nich wrzucamy do wysokiej i schłodzonej szklanki z grubego szkła. Dodajemy liście mięty i ugniatamy wszystko muddlerem, aż mięta uwolni swój aromat. Dosypujemy 2 łyżeczki cukru lub dolewamy syrop cukrowy. Szklankę uzupełniamy do 3/4 kruszonym lodem i wlewamy rum. Dopełniamy strzałem wody sodowej lub gazowanej. Mieszamy długą łyżeczką lub mieszadełkiem.
Drinka dekorujemy gałązką mięty i cząstką limonki. Pijemy przez słomkę.