Jak zostać mistrzem grilla?
Balowanie – balowaniem, ale jak wiadomo, w międzyczasie, trzeba będzie wrzucić coś na ruszt. I możecie potraktować to jak najbardziej dosłownie. Początek maja to idealny czas na rozpoczęcie sezonu na towarzyskie biesiady przy grillu. Dymek na działkach, w ogrodach, a nawet na balkonach to jak wiadomo – domena Polaków. Tak jak i zimne piwko. Więc co się dziwić? Jedno do drugiego pasuje idealnie. Kto się nie zgodzi?
Nie ma co bronić się przed tym sportem popularnym u nas równie mocno co piłka nożna. Dobrze przypieczona kiełbaska nie jest zła. Tak jak chrupiący boczuś, przyprawiona karkóweczka czy żeberka marynowane browarkiem…
Przyrządzisz to, na co masz ochotę i nie musi być to od razu pstrąg na warzywach. Strawa będzie smaczna jeśli zorganizujesz wszystko odpowiednio. Przeczytaj wskazówki i podczas tej majówki zostań perfekcyjnym operatorem grilla!
Czego potrzebujesz:
- Grilla
- Szczypiec i grubych rękawic co by się nie poparzyć.
- Węgla drzewnego z drzew liściastych (pali się krócej niż brykiet, ale utrzymuje wyższą temperaturę i nie jest klejony z odpadów, których aromat może dać potrawom nieprzyjemny posmak i bonusa w postaci chemicznych związków w Twoim kurczaku).
- Podpałki naturalnej – np. parafinowej. Nigdy nie używaj podpałek na bazie ropy czy innych wynalazków. Mają w sobie metale ciężkie.
- Fartuszka Albo chilloutowej stylówki –>>
Jak rozpalić grilla?
- Dokładnie oczyść grill – zarówno ruszt jak i palenisko.
- Ustaw grilla w miejscu odsłoniętym od wiatru i w takim by dym nie leciał w stronę Twoich znajomych. No chyba, że chcesz wykurzyć kogoś kto wbił się na krzywy… ten teges.
- 10 sztuk węgla drzewnego ułóż w stożek.
- Stosując naturalną podpałkę (np. parafina, suche drewno liściaste, ewentualnie czysty papier) rozpal grill, następnie obłóż ją węglem zapewniając dostęp tlenu.
- Czekaj aż tak stworzone ognicho zacznie się żarzyć, a następnie dokładaj kolejne węgielki. Zawsze czekaj aż węgle pokryją się popiołem – dopiero wtedy grill jest dobrze rozpalony. Ognia unikaj jak ognia. Teraz możesz zniszczyć stożek w taki sposób, by węgiel na całej powierzchni paleniska leżał płasko i przykryć grill pokrywą na 10 minut.
- Posmaruj ruszt olejem i połóż go na grillu, a na nim żarełko. Możesz też kłaść jedzenie na aluminiowych tackach (szczególnie jeśli grillujesz coś tłustego co będzie ociekać).
- Brykietu lub węgla dokładaj mniej więcej co pół godziny
No i działasz Mistrzu! Tylko się nie wypal!