Temat na procencie: Sommelier. Kto to jest i czy warto nim zostać?
Bo sommelier na liście zawodów jest!
Kim jest sommelier?
Na początku trzeba obalić mity i wykluczyć – kim nie jest! Na pewno nie jest to „dodatkowy” kelner w restauracji, serwujący wino.
Bo sommeliera cechuje przede wszystkim stale uzupełniana, głęboka wiedza na temat tego trunku i kwestii pochodnych, czyli innych alkoholi, kaw, herbat, koktajli, wody mineralnej, a także wiedza o kulinariach i o ponadczasowym, szeroko pojętym stylu! Budowanie karty win, zarządzanie magazynem, a wreszcie serwis – to umiejętności dodatkowe.
Czy warto nim zostać?
Jak najbardziej! W Polsce to wciąż niszowa profesja, a sommelier pracujący w dobrej restauracji otrzymuje pensję managerską, a nie kelnerską. Z pewnością warto nim zostać, bo rynek usług gastronomicznych cały czas się rozwija i popyt na zapotrzebowanie zawodowców z tej dziedziny – będzie rósł. Ponadto to prestiżowy zawód, w którym nieustannie można się rozwijać.
Oczywiście dobrze jest skonfrontować wcześniej swoje chęci – z predyspozycjami.
Sommelier to osoba, która powinna cechować się wyjątkowym węchem i smakiem, precyzją, a jednocześnie – ogromną kulturą osobistą. Powinna mieć w sobie cechy sprzedawcy, który z przyjemnością będzie spełniał oczekiwania klientów. W cenie jest też subtelność, dyskrecja, aparycja i oczywiście – umiejętność nawiązywania kontaktów z ludźmi.
Bycie sommelierem wymaga również odpowiedniej oprawy. Mężczyzna kosztujący i serwujący wino zawodowo jest profesjonalistą i detalistą w każdym calu, dlatego powinien wyróżniać się wyglądem z klasą. Stylowa koszula męska, a do tego garnitur, albo chociaż marynarka to podstawa wyszukanego outfitu konesera win. Trzeba się z takim wizerunkiem na stałe zaprzyjaźnić i identyfikować.